چسبندگی های رحم شامل چسبندگی هایی است که هم در داخل رحم و همچنین اطراف رحم انجام می گیرد. علائم و علل این دو کاملا با هم فرق می کند. چسبندگی های داخل رحم که به آن سندرم آشرمن هم گفته می شود، دیواره داخل رحم از جلو و عقب بهم چسبندگی پیدا می کنند و باعث از بین رفتن فضای داخل رحم می شود. در این مقاله از سایت دکتر نادره شایگان، جراح و متخصص بیماری های زنان به موضوع چسبندگی داخل رحم یا سندروم آشرمن می پردازیم:
جدول محتوا
ساختمان داخلی رحم
سطح داخلی رحم از سه لایه سلول مخاطی پوشیده شده است:
یک لایه پایه یا بازال و یک لایه وسط و یک لایه ای که در سطح قرار می گیره و ماهیانه ریزش می کند و خونریزی قاعدگی را تشکیل می دهد و مجددا تحت تاثیر هورمون های تخمدانی این لایه ساخته می شود. حال هر عاملی که باعث می شود لایه پایه یا همان لایه بازال، از بین برود باعث چسبندگی می شود.
علل سندروم آشرمن
عواملی که باعث ایجاد چسبندگی می شوند، عفونت های داخل رحمی مخصوصا بعد از زایمان، بعد از سقط عفونی، کورتاژهای خشنی و پرتو درمانی است.
علائم سندروم آشرمن
علایم بستگی به مقدار چسبندگی دارد؛ در بیماران بنا به ویژگی های فردی متفاوت ااست. زنی که چسبندگی داخل رحمی دارد ممکن است هیچ مشکل و علامتی نداشته باشد. با این حال برخی از زنان با وجود چسبندگی رحم با مسائلی مانند ناهنجاری های دوره قاعدگی، نداشتن دوران بارداری عادی، رخ دادن سقط های مکرر روبرو می شوند. اگر به دلیل مشکل چسبندگی رحمی خون قاعدگی به طور کامل از بدن خارج نگردد موجب درد لگن یا قاعدگی دردناک می شود. در چسبندگی خارج از رحم، چسبندگی ها، شامل چسبندگی های داخل لگن هستند. یک لایه ای به نام سروز که دور رحم، لوله ها، داخل لگن و روده ها را پوشانده و مانع از ان می شود که این لایه ها به هم چسبندگی پیدا کنند. حال هر عاملی که باعث شود این لایه ها صدمه ببینند باعث چسبندگی می شود. از همه مهمتر اندومتریوز است که باعث چسبندگی های بسیار شدید لگنی می شود. در این مورد خون قاعدگی در لگن وارد می شود و باعث ایجاد التهاب و چسبندگی می شود. یا عفونت های داخل رحم، عمل های جراحی متعددی که روی روده یا آپاندسیت کهنه و سوراخ شده یا حاملگی خارج از رحم، عمل کیست تخمدان و عمل سزارین.
به طور کلی می توان از علائم سندروم آشرمن به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش خون قاعدگی و یا حتی قطع خونریزی قاعدگی
- نازایی
- سقط جنین مکرر
- زایمان های زودرس
- دردهای شدید لگنی، دردهای شدید قاعدگی
- آندومتریوز
- جفت تهاجمی
- داشتن درد در طول رابطه جنسی
عوارض سندروم آشرمن
سندروم آشرمن به دلیل تاثیر منفی که بر روی عملکرد رحم دارد و مانع از آن می شود رحم به طور طبیعی باقی بماند؛ دارای عوارض هایی به شرح زیر است:
- قاعدگی دردناک
- سقط جنین به طور مکرر
- ایجاد محدودیت برای جنین
- دردهای لگنی
- ناباروری
- قطع قاعدگی
چگونه می توان سندروم آشرمن را تشخیص داد؟
تشخیص از طریق عکس رنگی و هیستراسکوپی که مشابه اندوسکوپ می باشد که وارد رحم شده و چسبندگی ها از طریق آن تشخیص داده می شود. درمان هم باز از طریق هیستراسکوپ انجام می گیرد که چسبندگی ها را رفع می کند و بالونی داخل رحم گذاشته می شود که فضای باز ایجاد کند و هورمون درمانی که لایه داخل رحم را ترمیم بکند.
در بیشتر موارد در حین انجام عمل مجددی متوجه چسبندگی می شوند. البته مسایل ژنتیک هم بسیار مهم است. اینکه فردی با یک عمل چسبندگی زیادی پیدا می کند و فردی با چندین عمل دچار چسبندگی نمی شود. درمان هم حذف عوامل چسبندگی است. البته هیچ وقت عمل قطعی نیست و ارگان های لگنی به وضعیت عادی برنمی گردند.
انواع سندروم آشرمن
بسته به نوع عامل بوجود آورنده، چسبندگی رحم نیز انواع گوناگونی دارد که به سه نوع زیر دسته بندی می شود:
چسبندگی رحمی خفیف
در چسبندگی رحمی خفیف رحم به اندازه یک سوم ابعاد آن، دچار چسبندگی می شود.
چسبندگی رحمی متوسط
در چسبندگی رحمی متوسط، رحم به اندازه دو سوم آن چسبندگی پیدا می کند و از علائمی که می توان به وجود آن پی برد، خونریزی کم در دوران عادت ماهیانه است.
چسبندگی رحمی شدید
در چسبندگی رحمی شدید، همه ابعاد رحم به چسبنگدی دچار می شود و در صورت ابتلا به این نوع چسبندگی چرخه قاعدگی قطع می گردد.
چگونه سندروم آشرمن درمان می شود؟
یکی از سوالاتی که در بین زنان مطرح می شود امکان بارداری در مبتلایان به سندروم آشرمن است. قدرت باروری به شدت چسبندگی رحم وابسته است؛ اگر شدت چسبندگی رحم شدید باشد و پوشش رحم نیز آسیب ببیند، امکان بارداری پس از درمان کامل چسبندگی رحم به میزان متوسطی می باشد؛ اما اگر شدت چسبندگی رحم خفیف باشد، احتمال بارداری بی خطر تا بیش از 50 درصد برای مادر وجود دارد. از این رو تشخیص و درمان به موقع آن موجب می شود سلامت و قدرت باروری زن بهبود یابد. به همه توصیه می شود سونوگرافی لگن را جزء چک آپ های روتین خود قرار داده و سالی دوبار انجام بدهند و موقع بروز هرگونه مشکلی هر چه سریع تر به متخصص زنان خوب مراجعه نمایند.
0 دیدگاه