نشانی مطب

تهران، حدفاصل بین فلکه اول و دوم صادقیه،پلاک ۷۸۵ طبقه فوقانی داروخانه دکتر مژگان رحیمی

دکتر نادره شایگان
همه چیز در مورد مراقبت های پس از زایمان
[reading-time]

همه چیز در مورد مراقبت های پس از زایمان

زایمان یکی از پروسه های بسیار حساس می باشد که ممکن است در زندگی هر زنی اتفاق افتد. جدا از حس و لذت بخشی آن که ثمره این پروسه به دنیا آمدن فرزند است، می توان گفت زایمان به عنوان یک پروسه ای پزشکی از نظر فرایند های انجام و بهبود پس از آن بسیار حائز اهمیت است و به همین دلیل است که متخصصین بر انجام مراقبت های پس از زایمان تاکید فراوان دارند. زمانی که صحبت از مراقبت می شود شاید بسیاری از افراد در ذهن خود فکر کنند که تنها زایمان سزارین نیاز به مراقبت دارد، این در حالی است که هر نوع زایمان حال چه به صورت طبیعی باشد و یا سزارین دارای تغییرات هورمونی و جسمی می باشد که اصول های مراقبت پس از آن باید بسیار مورد توجه باشد. در این مقاله قصد داریم تا در دو بخش در مورد مراقبت های پس از زایمان صحبت کنیم که شامل:

  • مراقبت های پس از زایمان طبیعی
  • مراقبت های پس از زایمان سزارین

جدول محتوا

مراقبت های پس از زایمان طبیعی

به طور کلی پروسه ی زایمان با وجود درد و فشار های فراوان بسیار دلنشین بوده و شما کمتر مادری را پیدا می کنید که از این پروسه با بدی و ناراحتی یاد کند و معمولا همه ما از مادران این جمله را می شنویم که زمانی که نوزاد را در بغل گرفته اند تمامی دردها و فشارها به کلی و فراموش کرده و غرق در خوشحالی شده اند. متاسفانه به دلیل اینکه زایمان امری اجباری بوده و هر زنی که فرایند بارداری را طی می کند باید وارد پروسه زایمان شود، برخی گمان می کنند این پروسه نیاز به مراقبت های چندانی نداشته  طبق طبیعت، بدن فرد بهبود می یابد. البته ما منکر طبیعت بدن نیستیم. اما زایمان حتی اگر به صورت طبیعی باشد نیاز به مراقبت های ویژه دارد که بهترین متخصص زنان و زایمان در این باره به شما توضیح می دهد. این مراقبت ها را ما در دو دسته مورد بررسی قرار خواهیم داد که شامل:

مراقبت های بهداشتی

مراقبت از بخیه های زایمان: در زایمان طبیعی ممکن است ناحیه پرینه حدود  2 تا 4 سانت برای خروج سر نوزاد برش بخورد. در این صورت کارشناس مامایی  اقدام به بخیه آن می کند. البته خبر خوب این است که برش در این ناحیه اصلا مثل برش در حالت سزارین نبوده و کاملا سطحی است. اما میزان مراقبت از آن نقش تعیین کننده ی در کوتاه شدن بهبودی و جوش خوردن این بخیه ها دارد. برای همین منظور انجام نکات زیر ضروری خواهد بود

به هیچ وجه ممکن روی بخیه ها ننشینید این کار سبب باز شدن آن ها و افزایش زمان بهبودی می شود.

اگر قصد استحمام دارید، حتما زمان استحمام خود را کوتاه کنید و پس از استحمام محل بخیه را با سشوار خشک کنید.

در روزهای اول پس از زایمان زیاد پیاده روی نکنید و از دستکاری کردن زخم و زدن پماد بر روی آن خودداری کنید.

مراقبت های تغذیه ای

درست است که در حین فرایند زایمان طبیعی مادر انرژی بسیار زیادی از دست می دهد، ولی در روزهای اول پس از زایمان از خوردن غذاهای سنگین باید خودداری کند. علت اصلی هم این است که در روزهای اول شما فعالیت بسیار کمتری دارید و خوردن غذاهای سنگین سبب یبوست و سوء هاضمه می شود. در صورت بروز یبوست امکان پارگی بخیه ها وجود دارد، به همین منظور رعایت رژیم غذایی متناسب، بسیار ضروری است. پس در این روزها سعی کنید بیشتر مواد غذایی زیر را استفاده کنید:

مواد غذایی حاوی فیبر بالا استفاده کنید.

میوه های خشک مثل انجیر خشک، برگه زردآلو و سیب استفاده کنید.

مایعات زیاد و آب میوه های طبیعی استفاده کنید

به سالاد و غذاهای خود روغن زیتون و سایر روغن های گیاهی را اضافه کنید.

مراقبت های پس از زایمان سزارین

زایمان سزارین در حقیقت نوعی عمل جراحی می باشد که به علت اینکه در این جراحی لایه های پوست شکم برش های عمیق می خورد، روند بهبودی در آن بسیار کندتر از زایمان طبیعی است به همین علت مراقبت های پس از آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در همین راستا رعایت موارد زیر بسیار اثر گذار خواهد بود:

مراقبت های بهداشتی

در این روش زایمان مدت زمان نگهداری در بیمارستان حدود 2 روز می باشد و روند بهبودی زخم های سزارین معمولا حدود 4 هفته به طول می انجامد. توجه به این نکته ضروری است که مادرانی که برای بار اول سزارین را تجربه می کنند، ممکن است در سال اول درد در ناحیه ی شکمی داشته باشند، این مورد اصلا جای نگرانی ندارد ولی مراجعات دوره ای به متخصص مامایی می تواند تا حد زیادی از بروز عوارض جلوگیری کند. برای سرعت بخشیدن به روند بهبودی زخم رعایت موارد زیر ضروری خواهد بود:

زمان های استراحت خود را افزایش دهید و هر زمانی احساس خستگی داشتید، استراحت کنید

تا یک ماه از بلند کردن هر وسیله سنگین خودداری کنید

پس از استحمام حتما با استفاده از سشوار محل زخم را خشک کنید

استفاده از دوش های واژینال و تامپون به هیچ وجه توصیه نمی شود.

مراقبت های تغذیه ای

به طور معمول رژیم غذایی همیشگی خود را دنبال کنید و تا حد امکان به دلیل درد در ناحیه ی شکم از خوردن غذاهای سنگین خودداری کنید. از خوردن غذاهای نفاخ و حبوبات تا چند هفته اول پس از سزارین خودداری کنید. مواد غذایی مغذی که حاوی انواع ویتامین ها و میکرومینرال ها باشند و در حین حال سبک انتخاب کنید. در روز های اول پس از سزارین سعی کنید غذاهای آبکی و سبک مصرف کنید.

سخن پایانی

پروسه ی زایمان حال چه طبیعی باشد و چه سزارین نیازمند مراقبت های ویژه ای است و توجه به این نکته ضروری است که پروسه زایمان علاوه بر تغییرات جسمی دارای تغییرات هورمونی نیز بوده و مراقبت های پس از زایمان از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. این مراقبت ها هم باید در جهت بهبود زخم ها و عارضه های ایجاد شده و هم سبب تقویت سلامت مادر برای مراقبت از فرزند باشند. مراقبت های تغذیه ای نقش بسیار مهمی در کاهش دوران نقاهت و مدت زمان بهبودی زخم ها دارد.

دکتر نادره شایگان

دکتر نادره شایگان

جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی
اخذ دکترای پزشکی عمومی از دانشگاه شیراز
رتبه اول بورد تخصصی زنان و زایمان و نازایی از دانشگاه علم پزشکی ایران
• گذراندن دوره کلپوسکپی
خدمات دکتر شایگان شامل کلیه عمل های مربوط به رشته زنان و زایمان از جمله:
پولیپکتومی رحم
هیسترکتومی
میومکتومی
ترمیم رکتوسل
سیستوسل
کیست تخمدان
اندومتریوز
عمل های ترمیمی
برچسب ها:
مقالات مرتبط
بهترین دکتر زنان در تهران

بهترین دکتر زنان در تهران

بهترین دکتر زنان در تهران برای مراقبت از سلامتی زنان بسیار حائز اهمیت است. یک پزشک زنان برتر با داشتن تجربه، تخصص و شایستگی لازم می‌تواند خدماتی...

بیشتر بخوانید
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *