تنبلی تخمدان و یا با اصطلاح پزشکی سندروم تخمدان پلی کیسیتک یکی از معضلاتی می باشد که این روزها بسیاری از بانوان را درگیر خود کرده است. این عارضه معمولا با قطع قاعدگی خود را نشان می دهد و سطح تخمدان ها به تعداد زیادی فولیکول های نابالغ وجود دارند که هرگز به تخمک تبدیل نشده و آزاد نشده اند. در افراد مبتلا به تنبلی تخمدان سطح بالای آندروژن و مقاومت به انسولین می تواند میزان سوخت و ساز بدن آن ها را کاهش داده و با مشکلاتی از جمله اضافه وزن و چاقی شکمی دست و پنجه نرم کنند. بنابراین تغذیه در افراد مبتلا به تنبلی تخمدان می تواند یک مبحث بسیار مهم و در عین حال پیچیده به حساب آید. چرا که دلایل ابتلا به تنبلی تخمدان در افراد متخلف متفاوت می باشد. هر کسی ممکن است به دلیل خاصی و با علائم خاصی به این سندروم دچار شده باشد اما برخی نکات تغذیه در افراد مبتلا به تنبلی تخمدان وجود دارد که می تواند به طور مشترک بین افراد مبتلا به این عارضه مورد استفاده قرار بگیرد. اگر شما هم دچار این عارضه هستید و می خواهید بدانید تغذیه در افراد مبتلا به تنبلی تخمدان باید چگونه باشد تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
جدول محتوا
تنبلی تخمدان با چه علائمی ظاهر می شود؟
افرادی که به تنبلی تخمدان مبتلا هستند علائم و نشانه های روحی و جسمی بسیاری نشان می دهند . بیشتر افراد مبتلا به تنبلی تخمدان ابتدا با نامنظمی و کوتاه شدن دوره های پریود به بهترین متخصص زنان در تهران مراجعه می کنند. در بانوان مبتلا به این عارضه سطح هورمون آندروژن بسیار بالا است و تخمدان ها پر از فولیکول هایی می باشند به دلیل آزاد نشدن به کیست ها تبدیل شده اند و تشکیل تخمدان پلی کیستیک را داده اند. حدود نیمی از زنان مبتلا به تنبلی تخمدان دارای اضافه وزن و چاقی شکمی هستند. چاقی شکمی در زنان مبتلا به تنبلی تخمدان به دلیل کاهش سوخت و ساز بدن می باشد و از این رو چربی هایی که در اثر تجزیه نشدن در ناحیه شکم و پهلو جمع شده اند به سختی از دست می روند و در صورت رعایت نکردن اصول تغذیه در افراد مبتلا به تنبلی تخمدان ممکن است این روند ادامه داشته و حتی بروز بیماری های بیشتری مانند کبد چرب و اختلالات تیروئید را انتظار داشته باشیم. برخی از علائم و نشانه های تنبلی تخمدان به شرح زیر می باشد:
- رشد موهای زائد ضخیم و تیره در ناحیه زیر چانه و سینه ها
- دارا بودن لکه های قهوه ای پوستی در ناحیه گردن یا زیر بغل
- دردهای شدید لگنی
- عدم تخمک گذاری
- قطع قاعدگی برای روزها و ماه ها ( فقدان قاعدگی یا آمنوره)
بانوانی که به تنبلی تخمدان مبتلا هستند در صورت رعایت نکردن اصول تغذیه در افراد مبتلا به تنبلی تخمدان و کنترل آن بیشتر از بقیه بانوان در معرض دیابت ، فشار خون بالا ، سرطان رحم ( آندومتر) و بیماری های قلبی هستند.
لبنیات و تخمدان پلی کیستیک
حتما شما هم شنیده اید که گفته می شود مصرف محصولات لبنی برای تنبلی تخمدان مضر می باشد. در اصول تغذیه در افراد مبتلا به تنبلی تخمدان به دلیل اینکه شیرها و لبنیات پاستوریزه مقدار زیادی مواد نگهدارنده و افزودنی دارند توصیه می شود مصرف مواد لبنی را به حداقل برسانید. هنوز به طور قطعی مشخص نشده است که محصولات لبنی می توانند موجب بروز سندروم تخمدان پلی کیستیک شوند اما تحقیقات زیادی مبنی بر رابطه مواد لبنی و تنبلی تخمدان انجام شده است که به نظر می رسد با محدود کردن و قطع مواد لبنی می توان تا حدودی از علائم مربوط به سندروم تخمدان پلی کیستیک کاست. بنابراین توصیه ما به شما این است اگر خیلی به محصولات لبنی علاقه مند می باشید نهایتا هفته ای یکبار آن ها را مصرف کنید و سعی کنید از لبنیات کم چرب و به خصوص پنیرهای لاکتیکی یا سنتی استفاده کنید.
اصلاح سبک زندگی و تغذیه در افراد مبتلا به تنبلی تخمدان
سندروم تخمدان پلی کیستیک می تواند از سنین نوجوانی تا سنین یائسگی شما را درگیر کند. بسیاری از علائم این سندروم با تغذیه در افراد مبتلا به تنبلی تخمدان قابل کنترل می باشد. خیلی از بانوانی که در سال های اخیر به مطب مراجعه کرده اند در پاسخ به درمان هایی دارویی تنها علائم آن ها کنترل شده است و این بیماری ریشه کن نشده است. باید بگوییم که تنبلی تخمدان عارضه ای نیست که با یک دوره درمان داروها کنترل شود یا به کلی برطرف شود. این سندروم از اختلالات هورمونی در بدن شما ناشی می شود که به دلایل مختلفی ایجاد شده است .
سبک زندگی ماشینی ، عدم تحرک ، استرس زیاد ، مصرف فست فودها ، مصرف زیاد شیرینی جات ، وراثت و بسیاری عوامل در شکل گیری این سندروم نقش دارند بنابراین با کمی تفکر می توان به این نتیجه رسید که این سندروم زاییده سبک غلط زندگی ما می باشد.
در گذشته بیماری یا سندرومی به نام تخمدان پلی کیسیتک وجود نداشت و یا اگر هم وجود داشت بسیار نادر بود اما این روزها با سیل عظیمی از این بیماری مواجه شده ایم و یکی از راه های کنترل آن رعایت تغذیه در افراد مبتلا به تنبلی تخمدان و داشتن تحرک کافی می باشد .
بنابراین اصلاح سبک زندگی در کنار داروهایی که بهترین متخصص زنان در صادقیه برای شما در نظر گرفته می گیرد می تواند نقش مهمی در بهبود و کنترل علائم شما و هم چنین درمان تنبلی تخمدان داشته باشد برخی از نکاتی که در تغذیه در افراد مبتلا به تنبلی تخمدان و اصلاح سبک زندگی باید رعایت شود به شرح زیر می باشد:
- مصرف فست فود ها به خصوص پنیر پیتزا ، سوسیس ، کالباس ، غذاهای فرآوری شده را به حداقل برسانید
- غذاهایتان را با کمترین میزان روغن طبخ کنید و از روغن زیتون استفاده کنید.
- از مصرف مواد فرآوری شده که در آن ها مواد نگهدارنده وجود دارد مانند تنقلات کارخانه ای به شدت پرهیز کنید.
- بشقاب خود را به صورت دو سوم سبزیجات ، یک سوم کربوهیدارت و یک سوم پروتئین بچینید.
- از مصرف جوانه ها به خصوص جوانه های گندم و ماش غافل نشوید
- از مصرف میوه هایی که قند بالا دارند خودداری کنید.
- شب ها بعد از صرف شام میوه مصرف نکنید.
- در طول روز دمنوش های گیاهی حاوی دارچین استفاده کنید.
- روزانه نیم ساعت ورزش کنید.
- شب ها بین ساعت 11 الی 11:30 خواب باشید و صبح ها بین ساعت 8 الی 8:30 صبحانه را میل کنید.
- شام باید سبک و بدون روغن باشد.
0 دیدگاه